adó egy százalék felajánlás
2024.04.16. - Csongor

Teából készül az új ruhaanyag

Egyebek mellett a zöldtea a fõ alapanyaga annak az új textilnek, amelyet a ruházati ipar számára készítettek el brit kutatók.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az anyag állaga a bõrhöz hasonlít, ám sokkal könnyebb súlyú. Már készítettek belõle ingeket, dzsekiket, ruhát és még cipõt is.

Az Imperial College London kutatói a szintén londoni Saint Martins College of Art and Design mûvészeti egyetem divattervezõivel együtt hozták létre az új ruha-és lábbeli alapanyagot. Úgy vélik, egyre nagyobb szükség lesz ilyen innovatív alapanyagokra a textiliparban, mivel a hagyományos alapanyagok, mint a pamut, gyapjú és bõr elõállításához szükséges forrásokra nagy nyomás nehezedik.

Az új anyag zöldtea levesben készül, amelyhez cukrot és más tápanyagokat adnak napokon keresztül. Majd baktériumokat adnak az oldathoz, hogy cellulóz képzõdhessen, amely létrehozza az alapanyag vékony rétegét ezen fura keverék tetején. Ezután kiszárítják, és papiruszhoz hasonló vékonyságú és átlátszó anyag lesz belõle. Formálható, fehéríthetõ és különféle anyagok készíthetõk belõle.

Paul Freemont mikrobiológus professzor elmondta, "a baktréium termeli ezeket a cellulózrostokat, amelyek aztán az oldat tetején úszva összeállnak egyfajta fonattá. Amikor kiszárad, ugyanolyan, mint a bõr, és igen szilárd. Eltéphetetlen. A zöld teakeverék segíti a baktériumot abban, hogy cellulózt termeljen."
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%