adó egy százalék felajánlás
2024.04.24. - György

Veszélyes a fekete fehérnemû

Izgató és veszélyes. A fekete nõi fehérnemû most elveszti ártatlanságát. Az Öko-Test címû német újság huszonöt fekete melltartót megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy rákkeltõ lehet e vonzó darabok színezõanyaga.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az újság hat modellnek adta a legrosszabb, hatos osztályzatot a túl magas festékkoncentráció miatt.

A legveszélyesebbnek a Kik ruhadiszkontlánc merevítõs melltartója bizonyult, amelynek pántja jóval több p-amino-azobenzolt tartalmaz, mint a törvényben meghatározott kilogrammonkénti harminc milligrammos határérték. Az említett vegyület egy olyan színösszetevõ, amely elsõsorban izzadás hatására elválhat a fekete színtõl, és kioldódhat a szövetbõl. A bõrön át a szervezetbe jutva pedig rákot is okozhat.

A Kik eltávolította kínálatából a fekete modellt. Meglepõ módon még olyan francia elitmárkák, mint a Chantelle és a Lejaby is hatos osztályzatot kaptak melltartóik magas színanyagtartalma miatt, annak ellenére, hogy tízszer olyan drágák, mint a ruhadiszkont.

Az úgynevezett "wonderbra", amely a mellet a gravitációs erõ ellenében az áll irányába hivatott elmozdítani, az Öko-Test szerint szintén keveset nyújt. A DBA cég Wonderbra Transparent Line elnevezésû modelljében még dietil-hexil-ftalátot (DEHP) is találtak, egy veszélyes lágyítószert. Az újság szerint ez az anyag a két kosarat összekötõ mûanyag részben található. A lágyító szerepel a rákkeltõ anyagok EU-s listáján, továbbá meddõséget is okozhat. Tilos alkalmazni gyerekjátékokban és csecsemõkellékekben.

A vizsgálat eredményeibõl okulva a fekete fehérnemût nélkülözni nem óhajtó nõk egy dolgot jó, ha megjegyeznek: az Öko-Test azt javasolja, hogy minden újonnan vásárolt melltartót alaposan mossunk ki az elsõ használat elõtt.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%