adó egy százalék felajánlás
2024.04.20. - Tivadar

Mennyire szennyezik a környezetet a pamutpólók?

Budapest - Meglepõen nagy egy Kínában elõállított póló "ökológiai lábnyoma": gyártása során és amíg eljut a vevõig, 6 kilogramm széndioxid, vagyis a póló tömegének hússzorosa kerül a levegõbe - állapította meg az egyik textilipari szaklap.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az utóbbi évtizedekben gyakorlattá vált, hogy a textilárukat kilométerek ezrein át utaztatják a gyártók a vevõkig, hogy minél olcsóbb, például távol-keleti termelõt találjanak. Nem csak a szállítás szennyezi nagy mértékben a levegõt, hanem a színezés is - idézte Hans Flurit, a Boss divatcég nemrég kinevezett logisztikai vezetõjét a DivatMarketing címû magyar szaklap.

Fluri egy konferencián annak a szándékának adott hangot, hogy "nyomon akarjuk követni a blúzaink útját", és a
logisztika teljes átgondolását sürgette. Ezt részben megtette az elektronikus kereskedelem, ám a blúzt valahogy mégis el kell juttatni a vevõhöz. Ma már az olasz világmárkák is szorgos szingapúri vagy malajziai nõi kezekre bízzák a gyöngyözést és más, jó szemet és fürge ujjakat kívánó munkát, hiszen a Ázsiában mindezt sokkal olcsóbban végzik el, mint az olasz munkások.

Sokszor Közép-Kelet-Európában van a nagy logisztikai raktár, oda futnak be a Távol-Keleten gyártatott holmik, hogy újból elinduljanak valamelyik fejlett nyugati állam bevásárlóközpontjaiba.

A logisztikai cégeket egy nap a környezet legnagyobb szennyezõiként vonják majd felelõsségre - jósolták a szakmai tanácskozáson. Egyelõre nem tudni, merre van a kiút, annyit azonban megállapítottak, hogy egyre nagyobb problémát fog okozni, hogy a divatérzékeny textiláruk életciklusa rövid, a szállítás pedig a növekvõ energiaköltségek miatt drágább. Lehet, hogy 50 év múlva ezek a szempontok magától értetõdõen erõsebb érvek lesznek, mint az egyes teendõk kiszervezésének nyeresége és a Távol-Kelet munkával való ellátása. Az "ökológiai lábnyom" majdani mértékérõl még elképzelés sincs.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%