adó egy százalék felajánlás
2024.04.24. - György

A modern nõ megteremtõje: Coco Chanel 125 éve született

A modern nõ megteremtõje: Coco Chanel 125 éve született
Õ "tervezte meg" a modern nõt, neve egyet jelent a divattal - százhuszonöt éve, 1883. augusztus 19-én született Coco Chanel.

A márkanév elírás eredménye: Gabrielle Bonheur Chasnel nevébõl az anyakönyvezéskor kimaradt az s betû. Fiatalon árvaságra jutott, két nagynénje nevelte, nekik köszönhette jártasságát a varrás mûvészetében, az illedelmes viselkedésben és a kis állatot jelentõ Coco becenevet. Próbálkozott kávéházi énekesnõként, kalaptervezõként, majd 1908-ban divatkereskedést nyitott vidéken.
bohócdoktor vizit szja 1%

Gazdag "barátai" anyagi támogatásával vetette meg lábát a fõvárosban, a Chanel divatház 1920 óta mûködik a Rue Cambonon.

Chanel úgy vélte, az "igazi elegancia feltétele mindig az akadálytalan mozgás lehetõsége", ezért már az elsõ világháború alatt szakított a kényelmetlen, merev fûzõs ruhákkal. Egy mondása szerint az a divat, amelyik nem terjed el, nem is divat - ezért csak olyan ruhát alkotott, amit maga is szívesen hordott, s elsõként dolgozott a párizsi haute couture tervezõi közül a konfekcióiparnak.

Modelljeit az egyszerûség, a kényelem és a praktikum jellemezte. Nevéhez fûzõdik a "kis fekete ruha" bevezetése, az ingruha és az estélyi stóla divatba hozása, de a rövid nõi frizura is. Õ vezette be a korábban férfi viseletnek számító kardigánt és pulóvert a nõi divatban, s az õ nyomán nyert polgárjogot a nadrágviselet a hölgyek körében. Õ tette a divatékszert, a bizsut a nõi ruházat meghatározó kiegészítõjévé, a fogalommá lett Chanel-kosztümhöz aranygomb, arany- és fémlánc, gyöngy, illetve steppelt kis nõi kézitáska illik, valamint középmagas sarkú cipõ sötétkék, fekete vagy drapp orrbetéttel. A parfümiparban tett kirándulás eredménye a Chanel No. 5 parfüm, a ruháihoz hasonló egyszerû csomagolásban - errõl mondta Marilyn Monroe, hogy ez egyetlen éjszakai öltözete. A Chanel cég kölnijei évtizedekig szám jelöléssel kerültek forgalomba, a hagyománnyal csak 1977-ben a Cristalle megjelenésekor szakítottak.

Chanel 1938-ban visszavonult, az üzletmenetét Párizs német megszállása egyébként is félbeszakította volna. A II. világháborúban ápolónõ volt, de 1945-ben Svájcba emigrált egy náci tiszttel folytatott kapcsolata miatt. Csak 1954-ben tért vissza diadalmasan új kosztümtervvel. Soha nem ment férjhez, de híres és gazdag barátai voltak, akik értékes ajándékokkal halmozták el - ezeket Chanel gyakorlatias módon lemásolta és eladta. Az öntudatos nõ a westminsteri herceg házassági ajánlatát is elutasította, mondván: hercegné sok van, de Coco Chanel csak egy.

Ügyfele volt a filmsztárból lett monacói hercegné Grace Kelly, Fabiola belga királyné, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman, az összes Rotschild és Rockefeller, életérõl még musical is készült, amelyben Katharine Hepburn játszotta a címszerepet, idén szeptemberben pedig a bájos francia filmcsillaggal, Audrey Tautou-val a címszerepben filmet forgatnak róla. A divat nagyjai közül egyetlenként került fel a Time magazin a múlt század száz legnagyobb hatású személyiségét összegzõ listájára. Igazi divatdiktátor volt: (fõként nõi) munkatársak sokasága vette körül, parancsait azonnal teljesítették. A "Kisasszonynak" számos hóbortja volt, például hogy bár csak néhány utcányira volt saját lakása, 35 évig bérelte a párizsi Ritz Szálló egyik lakosztályát, itt is halt meg 1971. január 10-én. Divatháza ma is mûködik, fõtervezõje a német Karl Lagerfeld.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%