adó egy százalék felajánlás
2024.04.19. - Emma

Cigaretta matuzsálemek gyûjtõje

Cigaretta matuzsálemek gyûjtõje
Karády Katalin kedvencétõl a Munkásig

Különleges gyûjtõszenvedélynek hódol a budapesti Hornyák Balázs. Régi cigaretták, szivarok, pipadohányok gyûjtõje.

Eddig több mint hétszáz "kincset" mondhat magáénak. Egy évtized alatt igazi dohányszakértõvé is vált. Ebben a füstös világban egy "érdekes" hobbi?!
bohócdoktor vizit szja 1%

Azt gondolnánk, hogy a cigaretta, a szivar, a pipadohány dolga, hogy füstté váljék az idõ folyamán. Hornyák Balázs zuglói gyûjteménye a példa arra, hogy bizony még a múlt század elejérõl is fennmaradtak mûvészi kidolgozású és ábrázolású cigarettás és szivardobozok, valamint pipadohánytartók. Nem is beszélve a bennük rejlõ szívni valóról. Tíz évvel ezelõtt még új gyártmányú, napjainkban is forgalomban lévõ cigarettás dobozok gyûjtésével indult el a különleges hobbi, ami végül a régi magyar termékekre összpontosított.

- Elõször, minden új márka felkeltette az érdeklõdésemet. A hazai boltokban megjelenõ minden újdonságot megvásároltam, és külföldrõl is érdekes darabokkal jöttem haza, valamint az ismerõsök is gyûjtötték nekem a dobozokat. Aztán késõbb már csak a régi magyar gyártmányok érdekeltek. Hozzájutottam még az elsõ világháború elõtti míves bádog cigarettás dobozokhoz is. Majd késõbb a két világháború közötti luxusmárkákhoz, mint amilyen a Pharao, Sphinx, vagy Theba - mondta az MTI-nek Hornyák Balázs gyûjtõ.

Ezekre jellemzõ, hogy gazdagon díszítettek, mûvészi kivitelû színes rajz, grafika látható rajtuk. Maguk a cigaretták is aranyozott végûek, minden szálon a Magyar Koronával. Általában régiségboltokban, hagyatékból, vásárokon szerezte meg ezeket a különlegességeket. A legérdekesebb története annak az 1918-as, még Kolozsvárott gyártott " Magyar" fantázianevû pipadohánynak van, amit egy régi ház bontásakor, az egyik tetõgerendán találtak. Valószínûleg az ácsmester felejthette ott munka közben, kilencven évvel ezelõtt…

Amikor ezek a dohánytermékek készültek, még huszonkét gyár mûködött a történelmi Magyarország területén. Készítettek szívni valót minden társadalmi réteg számára. A Sport, a Levente, a Honvéd és a Kukás elnevezésûek például egyszerû csomagolásúak voltak. A Dames, a Coronitas viszont kifejezetten márkás, mûalkotásnak is beillõ kiszerelésû. Egyébként a Dames a hiteles források szerint Karády Katalin kedvence volt.

Az elsõ cigarettagyárak a 19. század második felétõl kezdtek üzemelni Magyarországon. Érdekes, hogy a mai értelemben vett füstszûrös cigarettát csak 1961-tõl kezdtek el gyártani Luna néven. Ez azonban nem volt sikeres, meg is szûnt. 1962-tõl viszont a Fecske gyorsan népszerûvé vált. Egyébként már a 30-as években gondoltak a nikotin elleni védekezésre is. 1931-ben részvénytársaságot alakítottak Nikotex névvel, és az itt csoportosuló gyárak megkezdték a vegyi eljárással nikotincsökkentett dohányból készült cigaretták, szivarok gyártását. Ilyen volt a Délibáb, amelyet még vattabetéttel is elláttak.

- Több gyûjtõt is ismerek, de hozzám hasonló nagyságú gyûjteménnyel rendelkezõvel csak Pécsett találkoztam. Õ egyébként egy eredeti 30-as évekbeli trafikot rendezett be a még nagyobb hitelesség kedvéért. Külföldön sokkal többen hódolnak ennek a hobbinak. Tudok olyan olasz, osztrák gyûjtõkrõl, akik régi magyar márkákból is sokat tartanak - folytatja Hornyák Balázs.

Az igazán értékes példányoknak, azonban nem feltétlenül kell réginek lenniük. Érdekes például a Sámán cigaretta, amit 1994-ben kezdtek gyártani, de 1-2 év múlva leálltak vele. Az 1998-ban újraindult Fecske márkából sem sok maradt, hiszen ezt is csak néhány évig készítették a Pécsi dohánygyárban. Külön kategóriába sorolhatók a bizonyos alkalmakra, ünnepi eseményekre kis példányszámba készített reklámcigaretták. Például a Szekszárdi Szüretre, a Szegedi Szabadtéri Játékokra, a BNV-re gyártottak ilyen szívnivalókat. Létezik még borokról elnevezett cigaretta is, amit az ajándékcsomagokhoz mellékeltek. Sokan nosztalgiával gondolnak a Kossuthra, Munkásra, Filtolra, Symphoniára, Románcra, hiszen életük egy korszakát, emlékeiket idézik fel sok esetben.

Kuntz Zoltán
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%