2021.10.22. - Elõd

15. században készült melltartót találtak

Felülírhatja a divatról szóló ismereteinket az a ritka lelet, amire nemrég egy osztrák kastélyban bukkantak: mostanáig úgy hitték a szakemberek, hogy a melltartót csak a fûzõ után találták fel.
bohócdoktor vizit szja 1%

Forradalmi felfedezésként emlegetik azt a négy melltartót, amelyeket az egyik ausztriai kastélyban találtak: a fehérnemû bizonyíthatóan a 15. században készült, ami viszont azt jelenti, hogy ez a nõi ruhadarab nem száz éves múltra tekint vissza, ahogyan azt eddig hittük. A szakértõk egészen a különleges lelet elõkerüléséig úgy sejtették, hogy ezt a darabot csak azt követõen találták fel, hogy kezdett kimenni a divatból a szûk fûzõ.

Az erõsen foszladozó, de még mindig felismerhetõ állapotban lévõ vászon fehérnemûk egyike a Londoni Múzeum divatkurátora szerint teljesen olyan, mint a ma ismert melltartók, és mint fogalmazott, "ezek fantasztikus leletek". Persze a melltartók nem mostanában kerültek elõ, már 2008-ban a régészek kezébe akadtak, de mielõtt nyilvánosságra hozták volna a nagy hírt, meg akartak bizonyosodni róla, hogy valóban egyidõsek a kastéllyal, nem pedig késõbb, az elmúlt száz évben kerültek oda.

A tudományos körökben már egy tavalyi kongresszuson bejelentették a különleges lelet létezését, a nyilvánosságra azonban csak most hozták. Mint kiderült, a ruhadarabok nemcsak funkcionális célt szolgáltak, errõl az egyik különösen jó állapotban fennmaradt melltartó szélét szegélyezõ csipke árulkodik: az esztétikum és a csábítás ugyancsak fontos szerepet kapott a viselésükkor.

A felfedezés egyébként azért okozott nagy meglepetést, mert bár jócskán készültek már festmények a 15. században, a gazdagon kidolgozott felsõruházat alapján nem lehetett sejteni, mit viseltek a nõk alatta.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%